Welke foto deelde jij als laatste?
Ieder beeld vertelt een verhaal
Wat je laat zien vertelt wie je bent.
Dit lijkt wellicht een zwart-witte opvatting, maar als je er wat langer over nadenkt is het wel echt waar! Een stukje verderop vertel ik hoe ik kom op het beeld wat ik schiet, maar voor nu vind ik het belangrijk om hier even bij stil te staan.
Of het nou fotografie is of andere vormen van visuele identiteit. Alles draagt bij, of breekt af aan je reputatie. Wat je kiest om te delen of niet te delen draagt bij aan dat totale plaatje wat jouw onderneming moet representeren.
Even terug naar die ideale klant…
Een foto is dus niet goed of fout persé. Het gaat om die ideale klant, waar zit hij/zij, welk budget is er. welke motieven drijven deze klant etcetera. Daar mag je beeld dan bij passen. Zo wil je bij de ene klant een minder perfect plaatje neerzetten als bij de ander.
Daarom vind ik het zo belangrijk dat mensen goed nadenken over wat ze willen, zo kunnen we inzetten op beeld wat echt bijdraagt aan de identiteit van de onderneming. Dit betekent soms dus ook dat ik niet de ideale fotograaf ben. Want: Ik ben heel goed in fotografie van de mens, wat hem drijft, aan het werk. Neerzetten wat is zoals het is. Maar de specialiteit van mijn collega zit veel meer in het “perfecte” plaatje van producten in de studio.
Net zo goed dat ik door de ervaring die ik heb opgedaan heb geleerd waar ik goed in ben en waarom mensen bij mij komen, is het ook belangrijk dat ik dat laat zien. Voor iedere ondernemer is dat belangrijk. Omdat je daardoor een steeds leukere boterham kan verdienen. Aan het einde van de dag wil ik mijn kantoor afsluiten met een tevreden gevoel. Dat betekent ook dat ik dagelijks nog schaaf aan mijn onderneming, uitingen en kwaliteit.
Soms sla je een keer rechts af, en soms een keer links. Daar is natuurlijk niets mis mee. maar diep van binnen zit wel die why.. Waarom ben ik dit ooit gaan doen, en hoe zorg ik ervoor dat ik energie blijf krijgen van het werk dat ik doe?
Zet je mij in een vieze industriële hal met allemaal vakmannen dan ga ik helemaal uit de spreekwoordelijke stekker. Zet je mij in een klinisch laboratorium met vakmensen ga ik net zo hard uit die stekker.
Zet je mij in een studio met 400 producten om te fotograferen? Dan wat minder, je kent het wel: “ik kan het wel, maar…” of een aannemer die zegt: tsja eigenlijk doe ik liever niet 2 dakramen, maar voor jou…
Door steeds toe te geven aan die halve of kwart klanten gun je je onderneming niet te presteren op die potentie die het heeft. En wanneer je ook foto’s laat zien die vooral “van alles” laten zien in plaats van de specialisatie waar jij echt gelukkig van wordt en je klant dus ook, kies je ervoor om steeds wat energie te laten lekken.
Hoe ik tot de foto kom die zin heeft
Tsja, en hoe kom ik dan op die foto die voor jou zin heeft? Dat is een goeie vraag.
Al mijn klanten krijgen een identity sessie met mij op kantoor. Hier zagen we heel even de why doormidden en onthullen we in korte tijd wat er echt gezien moet worden. Wanneer ik dit niet doe kan ik niet garanderen dat ik mijn werk goed kan uitvoeren. Wanneer ik dit wel doe weet ik zeker dat de richting die ik in sla zin heeft en winst oplevert voor mij en mijn klant.
Na zo’n sessie komen we uit bij mijn document met daarbij de kansen voor de visuele identiteit.
dit kan ook betekenen dat ik geloof dat fotografie nu niet het beste is en dat ik je beter kan koppelen aan mijn online marketing of videoman. Helemaal niets mis mee. Want mijn passie is het om mensen te horen en op basis daarvan de juiste oplossing te bedenken.
Ik zou in mijn eigen vingers snijden wanneer ik je geen fotografie zou proberen te verkopen, maar het tegenovergestelde is waar.. Wanneer ik je advies geef waar je echt wat aan hebt. Dan weet ik zeker dat we voor veel langere tijd succesvol aan elkaar verbonden blijven.
Ik zie er naar uit om te ontdekken hoe wij kunnen samen werken!
Ga terug naar het overzicht